4 Tips hoe je je merk / product kunt beschermen.

4 Tips hoe je je merk / product kunt beschermen.

Heb je voor jouw bedrijf een baanbrekend en commercieel aantrekkelijk product, werkwijze of merk ontwikkeld? Dan wil je uiteraard voorkomen dat een andere partij hiermee aan de haal gaat. Juridisch gezien kun je diverse maatregelen treffen. Lees hieronder 4 tips hoe je je business kunt beschermen:

1. Hoe kan ik mijn merk beschermen?
Bouwen aan je merk (woord, logo of vormmerk) is in principe de beste reclame, waarmee je de producten of diensten kunt onderscheiden tov concurrenten. Echte bescherming verzeker je door je merk te deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Eenmaal geregistreerd bij het BOIP is je merk voor een periode van tien jaar in de Benelux beschermd. Geografische uitbreiding is mogelijk.

2. Wanneer maak ik aanspraak op intellectueel eigendom?
Unieke aspecten van je producten en/of diensten zijn wettelijk te beschermen. Tip: laat je bij dergelijke registratieprocessen altijd bijstaan door een Advocaat met IE specialisme. In Nederland zijn er verschillende wetten die op dit gegeven ingaan, zoals ter zake het merkenrecht, octrooirecht, auteursrecht en handelsnaamrecht.

3. Hoe zit het met octrooien en patenten?
Zoals gezegd beschermt een octrooi of patent de technische oplossingen in een nieuw product of productieproces. Een octrooi beschermt je uitvinding gedurende een periode van (maximaal) twintig jaar. Voor een octrooiaanvraag kun je terecht bij het Octrooicentrum Nederland.

4. En waarvoor geldt het auteursrecht precies?
Het auteursrecht – ook wel copyright genoemd – beschermt werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Zonder auteursrecht kan iedereen je werk kopiëren of hierop plagiaat plegen. Om voor bescherming in aanmerking te komen, moet het werk aan twee voorwaarden voldoen: A. Het werk moet zintuiglijk waarneembaar zijn (het moet gelezen, gehoord of gezien kunnen worden) – B. Het werk moet origineel zijn. Let op: in Nederland hoeft de auteur of maker niets aan te vragen of te registeren. Om de datum van uw ontwerp te bewijzen, kunt u een dagstempel bij bijvoorbeeld de gemeente halen of de notaris om een akte van constatering verzoeken.

 

Heb je vragen of zoek je persoonlijk advies?
Severs Advocatuur te Kaatsheuvel is gespecialiseerd in Intellectuele Eigendom. Bauke van Laarhoven – Severs geeft persoonlijk advies en neemt de juridische zorgen uithanden. Neem contact op met Bauke via info@severs-advocatuur.nl

 

Heb je een vormgevingsvraag of wil je je merk / product beter positioneren?
Dan kun je terecht bij Frieke Ontwerpatelier, Frieke Severs is gespecialiseerd in 2D en 3D ontwerp. Zo kun je bij Frieke terecht voor oa. logo, brochures, websites, advertentie campagnes – maar zeker ook product ontwerp, zoals bv. schoen en lederwaren collecties. Kijk op de website www.frieke-ontwerpatelier.nl of neem contact op via info@frieke-ontwerpatelier.nl

0

You May Also Like